Bra att veta
1. Hur fungerar en luft/luftvärmepump?
Värmepumpar fungerar på samma sätt som ett kylskåp, fast man använder andra "sidan". I kylskåpet pumpas värme inifrån skåpet och avger den på baksidan. En luft/luftvärmepump pumpar värme ur utomhusluften och avger värmen till inomhusluften istället. För varje kWh el som används för att driva en luft/luftvärmepump får man normalt ut cirka två till tre kWh värme till huset. kontakta kristianstads värmepumpservice om ni vill veta mer.
2. Vad är det för skillnad på en luft/luftvärmepump och en luft/vattenvärmepump?
Både luft/luftvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar tar värmen ur uteluften. Skillnaden är att en luft/luftvärmepump producerar värme som sprids i huset med den cirkulerande inomhusluften, medan luft/vattenvärmepumpen kopplas direkt till husets vattenburna system: radiatorer, golvvärme och varmvatten. Luft/luftvärmepumpen kan inte producera varmvatten, men kan däremot reverseras och användas för att kyla inomhusluften - luftkonditionering. Kontakta kristianstads värmepumpservice om du är osäker på vad som passar er bäst.
3. För vem kan en luft/luftvärmepump vara ett bra alternativ?
Luft/luftvärmepump är ett bra alternativ för hushåll som vill ha ett komplement till direktverkande el och som inte har en alltför stor energiförbrukning. En luft/luftvärmepump fungerar bäst i hus med en öppen planlösning eftersom tanken är att rumsluften ska transportera värmen till olika delar av huset. Det är alltid bra att göra en kalkyl baserad på det enskilda husets energiförbrukning och förutsättningar för att veta om just en luft/luftvärmepump är det bästa alternativet. vi på kristianstads värmepumpservice utför detta till er.
4. Vilka är fördelarna?
Luft finns överallt och är gratis. Man behöver varken borra i marken eller ha en stor tomt för att kunna utnyttja fördelarna med en luft/luftvärmepump. En luft/luftvärmepump kan till exempel komplettera direktverkande el på ett bra sätt. En braskamin är också ett bra komplement när det blir som kallast. Pumpen är relativt lätt att installera men den kräver regelbunden filterrengöring. Den fungerar ju som en kontinuerlig dammsugare av inomhusluften. Varma dagar kan luft/luftvärmepumpen även kyla huset. Tänk på att elförbrukningen för kylning kan bli högre än den elbesparing som görs vintertid.
5. Finns det nackdelar?
Luft/luftvärmepumpen kan utnyttja energin i uteluften ner till cirka -15/20° C. Vid lägre utomhustemperaturer behövs även el-, olje- pellets- eller vedeldning för att klara av uppvärmningen. Luft/luftvärmepumpen kan inte producera varmvatten och pumpen kan även medföra buller från framförallt utomhusdelen. Man måste också se till att det kondensvatten som bildas i utomhusdelen tas omhand på ett bra sätt.
6. Vad bör jag tänka på innan köpet?
Det finns ett stort utbud av luft/luftvärmepumpar på marknaden och alla är inte anpassade till svenska förhållanden. Analysera ditt hus innan du köper en luft/luftvärmepump så att får rätt dimension och placering. Det är bra att ta in offerter från flera leverantörer Värmepumpen måste installeras av en certifierad installatör.självklart är kristianstads värmepumpservice detta.
7. Är det lönsamt?
Tanken med att installera luft/luftvärmepump är naturligtvis att sänka sina energikostnader. Uppskattningsvis kan den totala elanvändningen i ett elvärmt hus minska 6-10 000 kWh. En kalkyl bör dock göras för varje enskilt hus eftersom förutsättningarna är så olika vad gäller till exempel klimat och husets energiförbrukning.Kontakta kristianstads värmepumpservice så kommer vi hem på ett kostnadsfritt besök.
8. Hur mycket kostar en luft/luftvärmepump?
En luft/luftvärmepump med installation kostar mellan: 15 000 till 45 000 kronor beroende på modell och hur många inomhusdelar man behöver.vi på kristianstads värmepumpservice försöker hålla kostnaderna nere, genom att välja rätt pump till just erat hus.